LJUTNJA - zadaviti nekog ili duboko disati

Ljutnja je naše prirodno stanje iz širokog sprektra ljudskih emocija. Ne trebamo se bojati nje. Ne trebamo je potiskivati, sakrivati, gušiti, niti joj tražiti opravdanja kako bismo je umanjili. Trebamo joj dozvoliti da bude tu i ispoštovati je. Tu je sa razlogom.

 Ono na šta trebamo obratiti pažnju jeste kako je kanalisati, kako joj dati prostor – kako se ljutiti. Da budemo realni, ne možemo baš “zadaviti nekoga” iako bismo možda u tom trenutku s takvom slašću to učinili. Ne možemo baš slupati kancelariju ili porazbijati šta nam prvo dođe pod ruku, samo zato što znamo da “ljutnji treba dati prostor da bude”.  Moramo je naučiti kanalisati.

 Što prije otkrijemo šta se nalazi iza ljutnje, lakše ćemo upravljati s njom. Ljutnja je emocija koja čuva naše potrebe, bazična uvjerenja i vlastite vrijednosti. Ona osvjetljava naše granice. Tako možemo razumjeti šta nam je to važno i šta to želimo „odbraniti“.

 Ljutnja može biti i sekundarna emocija koja prikriva tugu ili se naslanja na druge emocije koje imamo zbog drugih okolnosti (stid, ljubomora, razočarenje...). Ponekad nam je lakše fokusirati se na vlastitu ljutnju nego osvijestiti druge probleme koji mogu biti u pozadini.

 

Šta nam može pomoći?

- Komunikacijske vještine - ako znamo verbalizirati trenutne potrebe i emocije, bolje ćemo razumjeti sebe, brže ćemo doći do cilja i sačuvati odnose.

- Možemo prakticirati relaksacijske strategije (prihvatanje, zahvalnost, mindfulness, meditacija, vježbe disanja, joga...).

- Održavati zdravlje kroz tjelovježbu i redovan san.

- Pronađite sebi “ispušni ventil”. Udarajte i/ili vrištite u jastuk, pustite glasnu muziku i dobro se iskačite/isplešite, dok ste sami (uz glasnu muziku ili u prirodi) izgovorite sve što vas muči kao da je ta osoba upravo tu... nastavite niz...

Moj izbor je usisivač – kako mi samo kuća blista :-D

 

E sad, kakve sve ovo veze ima sa zvukom?

Pod uticajem simpatikusa, naše tijelo luči adrenalin, noradrenalin i kortizol što utiče na ubrzani rad srca, širenje zjenica, smanjeno lučenje sline, širenje pluća i usporen rad probave. Frekvencije zvučnih zdijela, gongova i drugih instrumenata dovode u balans upravo ove pojave. Reguliše se krvni pritisak, usporava  rad srca, balansira se protok krvi i limfe, budi se parasipatikus koji preuzima “stvar u svoje ruke” i cijelo tijelo dovodi u zdravo opušteno stanje. Tada postajemo najfunkcionalniji, pozivamo se na sigurne vlastite resurse i harmonija može da nastupi.

 

“Vi kontrolišete svoje tijelo, svoj um i svoju dušu. Niko drugi ne može imati kontrolu nad vama. Ljutnja nije automatska reakcija uzrokovana izvana. Ljutnja je rezultat misli nad kojima imate izbor i kontrolu. Na vanjski događaj zastanite, kontrolišite misli i izaberite emociju. Kontrolišite ljutnju kontrolom svojih misli.”

Previous
Previous

KIDS - those wondrous creatures

Next
Next

Mladost – Ludost kažu…